Levenloos geboren kind registreren in Basisregistratie Personen

Dit item is verlopen op 25-03-2019.

Kinderen die levenloos worden geboren, kunnen door een wetswijziging met ingang van 4 februari 2019 worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiermee wordt gehoor gegeven aan een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in de BRP voorkomt. Ouders die de erkenning en het bestaan van hun kindje alsnog willen vastleggen, kunnen bij de gemeente nu een verzoek indienen voor een vermelding in de BRP. Het is niet verplicht.

De nieuwe wet geldt met terugwerkende kracht. Dat betekent dat het niet uitmaakt wanneer het kind geboren werd. Ook maakt het niet uit hoe lang de zwangerschap duurde.

Akte van geboorte (levenloos)

Het is al langer mogelijk om aangifte te doen van een levenloos geboren kind. De ‘akte van geboorte (levenloos)’ is al een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen, maar het is niet hetzelfde als een opname in de BRP. Dit laatste is nu dus ook mogelijk.

Wat moet u doen om uw levenloos geboren kind te registreren in de BRP?

Op de website van de Rijksoverheid kunt u door vragen te beantwoorden zien wat u in uw situatie moet doen om uw levenloos geboren kind te registreren in de BRP. 

Vragen of afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken om uw kind te laten registreren in de BRP van de gemeente Ameland? Dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer (0519) 555 555 of burgerzaken@ameland.nl. Ook op onze website vindt u meer informatie over dit onderwerp: Levenloos geboren kind registreren